Kérdésekkel, egyedi árajánlatkéréssel forduljon értékesítési csapatunkhoz: foglalas@villapark.hu

Túraútvonalak

Tavasszal, amikor beköszönt a jó idő, sokan kerekednek fel és mennek el a természetbe kirándulni. Ehhez remek helyszín a Villapark, mert a Vértes szívében, a Vértesi Natúrpark erdeivel szegélyezve helyezkedik el, ahova 2014. nyarától egy szép túrakapun át immár közvetlen összeköttetéssel van lehetőség biciklivel, gyalogosan, nordic walking túrákat tenni. A portaépület mellett található túrakapunkon át egy ösvény vezet a várgesztesi halas tóhoz illetve az országos kék túraútvonalhoz és számos érdekes helyszín, látnivaló érhető el rövidebb, hosszabb biciklizéssel. Térképes túrajavaslatainkat és túratérképünket a recepción veheti át!

Túraútvonalak Túrakapu

A legtöbb erdő természetvédelmi terület és figyelembe kell venni, hogy számos élőlény lakóhelye. Összegyűjtöttünk pár tippet, hogy mit érdemes szem előtt tartani, hogy a szabályok betartásával ne okozzunk kárt a természetben.

996

1. Csak a kijelölt útvonalakon közlekedjünk

Ne tapossuk le az aljnövényzetet keresztül-kasul az erdőben, a kijelölt útvonalakról is gyönyörködhetünk a természet szépségében. Lehetőleg gyalogosan közlekedjünk, tájékozódjunk a kirándulás előtt, hogy a kijelölt útvonalak használhatóak-e kerékpárral vagy lóháton, mert ezek erdővédelmi szempontból már járműveknek számítanak és helytelen használatuk bírságot vonhat maga után.

2. Ne szemeteljünk

Minden hátrahagyott szemét csúfítja és károsítja a természetet, legyen nálunk mindig egy szemetes zacskó, melyben összegyűjtjük a szemetet és a kirándulás végén eldobhatjuk egy szemetesbe. Ebbe a zacskóba a mások által eldobált szemetet is összeszedhetjük, ha mindenki segít, akkor legközelebb már egy tisztább erdőben kirándulhatunk. Az erdő melletti szemétlerakás szigorúan tilos és büntetést von maga után!

3. Minden esetben a kiépített tűzrakó helyeket használjuk

A kiránduláshoz hozzátartozik egy jó szalonnasütés. Azonban sokszor van tűzgyújtási tilalom az erdőkben, erről érdemes a túra előtt tájékozódni, nehogy a rossz időben gyújtott tűzzel kárt okozzunk! 

4. A turistajelzéseket ne rongáljuk

Sok ember sajnos sportot űz abból, hogy a fákra festett, kihelyezett turistajelzéseket rongálja. Így mások nem tudnak az erdőben tájékozódni, arról nem is beszélve, hogy kártékony magatartásával a fákat is megrongálja.

5. Kutyák az erdőben

Kutyánkat csak pórázzal sétáltassuk az erdőben, mert másokat zavarhat, megijeszthet egy póráz nélkül szaladgáló eb látványa. Figyelmünket az is elkerülheti, hogy póráz nélkül rohangáló kedvencünk éppen a rókáknak kitett veszettség elleni immunerősítő csalétket dézsmálja. Ha nem a rókák eszik meg a nekik szánt csalétket, a veszettség újra felütheti a fejét a környéken. Házi kedvenc és veszett erdei állat vagy netalán kicsinyeivel sziesztázó vaddisznó mama találkozása is sokszor baljós kimenetelű.

6. Kullancsok

Védekezzünk saját érdekünkben a kullancsok ellen. A boltokban kapható kullancsriasztó termékekkel, hosszú szárú nadrággal, sapkával és betűrt zoknival. A háziorvosnál kapható védőoltás sajnos nem minden kullancs által terjesztett betegség ellen véd. Kirándulás után nézzük át egymás testét, hogy a kullancs 24 órán belül kikerüljön a testünkből. A patikákban kapható kanalakkal, csipesszel könnyen eltávolíthatjuk őket anélkül, hogy valamely testrészük a bőrünk alatt maradna.

7. Az erdei virágokat ne szedjük le, inkább fotozzuk le őket!

Kora tavasszal megjelennek már az alábbi virágok az erdőkben:

a kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis) vagy a téltemető (Eranthis hyemalis), de szintén korán megjelenik az odvas keltike (Corydalis cava), a bogláros szellőrózsa (Anemone ranunculoides) és a medvehagyma (Allium ursinum) is. (Utóbbi fokhagymaillatú levelét nagyon sokan gyűjtik és fogyasztják, de könnyen összekeverhető a májusi gyöngyvirágéval, ami súlyosan mérgező. Ezért csak fokozott óvatossággal szabad medvehagymát gyűjteni!) A legszebb virágokat fotózzuk le inkább és hagyjuk őket természetes élőhelyükön, hogy mások is gyönyörködhessenek bennük! A kikeleti hóvirág 2005 óta védett, 10.000 Ft bírságot szabhatnak ki akár egy szál leszedéséért!

Kirándulási javaslataink:

Gyalogosan és kerékpárral is népszerű túrák:

 • Gesztes Vára - Várgesztes kb. 2 km
 • Vérteskozma: kb. 7 km
 • A Vértes jelzett turista útjai itt megtekinthetők.

kek tura

Autóval:

 • Tatabánya kb. 20 km: Szelim-barlang, Turul-emlékmű, Szabadtéri Bányászati Múzeum, Ipari skanzen
 • Majk kb. 15 km: Kamalduli Remeteség, ahol 2015. tavaszán nyitják meg a felújított kastélyépületet. Nagyon szép!
 • Tata kb. 25 km: Öregtó, Esterházy-kastély, Tatai malmok, Harangláb, Óratorony, Öregvár, Kapucinus templom (Szent Imre) és rendház, Kálvária, Angolpark
 • Vértesszőlős: Samu előember leletek
 • Alcsútdoboz: Kastélyrom, Arborétum
 • Bicske: Batthyányi-kastély
 • Csókakő: Középkori vár
 • Csákberény: Tájház
 • Etyek: Helytörténeti gyűjtemény
 • Lovasberény: Cziráky-kastély, Lenke Galéria
 • Mór: Lamberg-kastély és Láncos-kastély

A távolabbi úticélok eléréséhez a Recepción vásárolható térképek nyújtanak segítséget. Ingyenesen elvihető, kis-közepes-hosszabb környékbeli túratérképeink pedig segítenek felfedezni azt a csodás természeti környezetet, ahol a Villapark elterül. Kérje recepciósainktól!


Ajánlatkérés vagy Foglalás

Árajánlatért és kalkulációért kérjük kattintson a gombra.

 

HÍRLEVÉL

Ajánlatkérés

Ajánlatot könnyen készíthet „Ajánlatkérés vagy foglalás” online alkalmazásunkkal (fent), mely email-ben érkezik meg Önhöz, amit később foglalásához is használhat.

Ajánlatkérés

Túraútvonalak galéria

close


A weboldal Cookie-kat használ annak érdekében, hogy használata felhasználóbarát legyen.